BPD Cultuurfonds ondersteunt OOG Amsterdam

Op vrijdag 17 augustus opent OOG Amsterdam van makers Lucas de Man en Pascal Leboucq (Stichting Nieuwe Helden). OOG is een interactieve installatie die prominent aan een gebouw in Amsterdam hangt. Je stap in OOG en bekijkt de stad en haar bewoners van bovenaf. BPD Cultuurfonds droeg bij aan deze installatie.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

OOG is een project van creator Lucas de Man en ontwerper Pascal Leboucq. OOG is een levensechte iris van ruim vier meter doorsnede dat hangt aan een gebouw in de stad, waarin de toeschouwer kan plaatsnemen. Stichting Nieuwe Helden ontwikkelde de theatrale en interactieve installatie bestaande uit 5 ogen voor Den Bosch in 2014 en sindsdien reizen de ogen naar steeds nieuwe locaties.

Kunstinstallatie OOG is bedacht als reactie op de oprukkende anonimiteit van de publieke ruimte. Plato stelde dat wij als mensen onszelf alleen kunnen leren kennen door in de ogen van de ander te kijken, waarin de ziel (hart en gedachtes) weerspiegeld wordt. Geïnspireerd op zijn gedachtegoed tracht Stichting Nieuwe Helden met OOG de ziel van de stad bloot te leggen.

De ogen zijn een vertaling van de ontwikkelingen in de maatschappij: afnemende cohesie, groeiende individualisering en ontstaan van een anonimiteitsbeginsel. Steeds meer mensen ervaren de anonimiteit van de stad. Mensen voelen zich er vaak niet gezien en niet gehoord. Met de OGEN toont de stad een menselijk gezicht. OOG geeft de mogelijkheid om even in de lucht, los van alles te hangen, te kijken en niets te moeten, ontmoeten.

Bekijk de stad met andere ogen vanuit het OOG.

Beleving

In Amsterdam hangt OOG eerst van 17 augustus tot 16 september 2018 aan het gebouw van A Lab in Amsterdam Noord, daarna zal het verplaatsen naar Pakhuis de Zwijger waar het OOG te bezoeken is van 24 september tot 21 oktober 2018.

De bezoeker van OOG wordt ontvangen door een host en mag plaatsnemen in een stoel. Zittend in die stoel wordt de bezoeker uit het gebouw in het OOG gereden. Eerst kan je van het uitzicht op de stad genieten en wanneer het OOG zich sluit, neemt het de toeschouwer mee in het prachtige audiovisuele kijkspel. Deze kunstinstallatie in de publieke ruimte neemt je mee op een liefdevolle zoektocht naar de ziel van de stad én naar jezelf. Een ervaring om je ogen bij te sluiten.

Sociaal

De makers van OOG willen dat het voor iedereen toegankelijk is. Daarom mag iedereen die een kaartje voor OOG koopt, er ook een weggeven. Het idee is simpel: iedereen die een kaartje koopt, wordt gevraagd ook een kaartje weg te geven aan mensen die zich inzetten voor de stad of stadsgenoten die zonder jouw steun niet snel naar OOG kunnen komen.

Meer informatie en tickets

Foto's: StudioPolat

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt museale vernieuwing Anne Frank Huis
Meer weten
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt vogelobservatorium Haringvliet
Meer weten
Kunst & Cultuur
Feestelijke onthulling Future Past Glory
Meer weten