BPD Cultuurfonds ondersteunt museale vernieuwing Anne Frank Huis

Koning Willem Alexander opende op donderdag 22 november het vernieuwde Anne Frank Huis in Amsterdam, in aanwezigheid van onder andere Ronald Leopold, directeur van het Anne Frank Huis. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan één van de vernieuwingen: de dagboekzaal.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Het Anne Frank Huis ontvangt jaarlijks ruim 1,2 miljoen bezoekers. Het museum is de afgelopen twee jaar vernieuwd (BiermanHenket Architecten) en maakt zich hiermee klaar voor een nieuwe generatie. Museumbezoekers krijgen meer historische context en verdieping geboden om het levensverhaal van Anne Frank (1929-1945) beter te kunnen begrijpen en de onderduikplek beter te kunnen ervaren. Naast de museale vernieuwing heeft het museum een nieuw entreegebied gekregen, meer ruimte voor educatieve ontvangsten en bezoekersfaciliteiten.

Dagboekzaal

Annes dagboek, uitgegeven als ‘Het Achterhuis’, behoort tot de meest gelezen boeken ter wereld, en inspireert nog altijd miljoenen mensen wereldwijd. Hoewel Anne Franks rood geruite dagboek iconisch is geworden, is het niet het enige dat Anne schreef. Het oeuvre van Anne Frank bestaat uit een zestal geschriften en behoort tot Unesco Werelderfgoed.

Het permanent tonen van de originele manuscripten van Anne Frank moet onder juiste condities plaatsvinden. Het duurzaam behouden van dergelijke kwetsbare objecten is geen eenvoudige opgave. Anne schreef haar werk op verschillende soorten papier van slechte 'oorlogskwaliteit', plakte er met ouderwetse lijm foto’s en plaatjes in en gebruikte inkt om mee te schrijven.

De Anne Frank Stichting heeft uitvoerig onderzoek gedaan om de beste presentatievorm te combineren met duurzaam behoud. Met de uitkomsten van de genoemde onderzoeken is een integraal ontwerp gemaakt voor de dagboekzaal, waar alle elementen bij elkaar komen: presentatie, installaties en veiligheidsmaatregelen. Het dagboek tentoongesteld in een dubbelwandige vitrine, in een geklimatiseerde en trillingsvrij gemaakte ruimte.

Anne Frank Stichting (website)

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt vogelobservatorium Haringvliet
Meer weten
Kunst & Cultuur
Feestelijke onthulling Future Past Glory
Meer weten
Kunst & Cultuur
Burgerweeshuis decor voor prototype en tentoonstelling ‘Maison d'Artiste', Schatkamer en boek
Meer weten