De Zuivelfabriek in Eindhoven

Van een verouderd, stenig bedrijventerrein verandert de voormalige Campinafabriek in Eindhoven in een levendige wijk met veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. BPD bedacht voor dit gebied het winnende plan. De oude fabrieksgebouwen blijven staan. Ze krijgen nieuwe functies en daarmee een nieuwe toekomst.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Net als andere steden staat Eindhoven voor flinke uitdagingen. Het aandeel ouderen en alleenstaanden groeit: eenzaamheid ligt op de loer. Tegelijk wil de stad ook andere groepen huisvesten: de hoogopgeleide expats die uit alle delen van de wereld in Eindhoven neerstrijken. En dan zijn er nog de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit. De Zuivelfabriek wil antwoord bieden op dit soort vraagstukken. Het gebied wordt dan ook open en vriendelijk, met veel ruimte voor ontmoeten. De gebouwen krijgen ‘ogen op straat’. Dat betekent: geen raamloze wanden, maar woningen en ateliers die uitkijken op de pleinen en andere verblijfsgebieden. Overigens is lang nog niet alles definitief ingevuld; de plannen kunnen makkelijk aangepast worden. De ontwikkeltijd van het gebied bedraagt 10 à 15 jaar. In die tijd kan er veel veranderen.

De mens centraal

In de Zuivelfabriek staat de mens centraal en niet de auto. Het autoluwe gebied kent straks geen stoepen of straten, maar gemengde gebieden voor voetgangers, fietsers en andere weggebruikers. Parkeren gebeurt zoveel mogelijk aan de randen van het gebied en in de bestaande gebouwen. De plannenmakers voorzien dat het autobezit afneemt: ruimten voor parkeren kunnen eenvoudig andere functies krijgen. In het gebied komt veel groen. Dat creëert gunstige leefomstandigheden voor planten en dieren, is goed voor het waterbergend vermogen en de opname van hitte in de stad.

Duurzaamheid en circulariteit

Ook het toekomstig gebruik van de gebouwen draagt bij aan duurzaamheid en circulariteit. Zo bestaat het idee om een van de gebouwen te transformeren naar een foodmarket: een plek waar je lokaal geteelde producten kunt kopen en consumeren. Maar ook waar onderzoek wordt gedaan naar het maken van nieuwe grondstoffen op basis van afval. Door de hoogte leent het gebouw zich bovendien goed voor urban farming (stadsboerderijen). Ook zijn er plannen voor een restaurant dat kookt met eigen producten.

De Zuivelfabriek

Na 54 jaar sloot FrieslandCampina in 2015 de deuren van haar fabrieken in Eindhoven. Op het terrein staat een aantal clusters van historische gebouwen: het kantoor met de kantine, het ketelhuis en de ijsfabriek met schoorsteen, de melkfabriek en de stalling met garages.

De zuivelcoöperatie schreef een tender uit voor de verkoop van het terrein en de gebouwen. Leidend was het ontwikkelkader van de gemeente. Dit gaat uit van wonen, werken en recreëren, met aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. BPD kwam met het beste plan en won de tender met haar plan voor de Zuivelfabriek, ontwikkeld met onder meer Studioninedots, DELVA Landscape Architects en enkele lokale partijen.

Meer weten over dit thema?

Meld u aan om op de hoogte te blijven via onze digitale nieuwsbrief.

Ja, ik wil op de hoogte blijven

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Integrale gebiedsontwikkeling
Nostalgie van oude Campina melkfabriek blijft behouden in nieuwbouw De Zuivelfabriek
Meer weten
Duurzaamheid
Proeven aan duurzaam wonen en leven in Proeftuin Erasmusveld
Meer weten
Duurzaamheid
Energieneutraal in 3 stappen
Meer weten