BENG-woningen in Vught: energiezuinig bouwen

In het Brabantse Vught start BPD in 2018 met de bouw van zogeheten BENG-woningen: ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’. Een van de eisen is dat de energie voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water in deze vrije sectorwoningen voor minstens de helft afkomstig is uit hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon. BPD's locatiemanager Marc Rijs vertelt over dit uitdagende project.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Drie eisen

In totaal stelt BENG drie eisen aan de energievoorziening in gebouwen: minder energiegebruik in het algemeen, minder gebruik van fossiele energie en juist meer gebruik van hernieuwbare energie. “Energiezuinig bouwen is een kwestie van ontdekken, leren en steeds slimmere methodes ontwikkelen”, vindt Rijs. “De BENG-ambitie is best hoog, maar er zijn in het verleden vergelijkbare initiatieven geweest en daar hebben we veel van geleerd, zoals het project Nul-op-de-Meter. Wat zijn de consequenties van BENG in het praktische werkveld en hoe integreer je de doelstellingen van BENG in een bouwproces? Dat zijn de lessen die we nu aan het leren zijn. We moeten en willen het steeds slimmer en beter doen.”

Zonoriëntatie

Als voorbeeld noemt Rijs de omgang met ‘zonoriëntatie’: welk (deel van het) dak heeft de meeste zon en is daarom de beste plek om zonnepanelen te plaatsen? “Een dak op het zuiden, zou je zeggen. Maar zolang we overtollige energie niet (volledig) kunnen opslaan, is misschien juist een dak waarop pas aan het einde van de middag de zon schijnt het meest geschikt. Een gezin is overdag weg en heeft vooral ‘s avonds energie nodig. Dus de vraag is: gaan we in de toekomst makkelijker en meer energie opslaan? Denk ook aan de maat en de sterkte van dragende delen, zoals kozijnen die we zwaarder moeten ontwerpen als we triple glas plaatsen. Maar hoeveel lichter wordt triple glas in de toekomst geproduceerd? Er zijn meerdere toekomstperspectieven waarmee we rekening moeten houden.”

Verplicht vanaf 2020

De BENG-norm is pas vanaf 2020 verplicht voor nieuw te bouwen woningen in Nederland. BPD loopt op de troepen vooruit vanuit idealisme, maar ook omdat de gebiedsontwikkelaar zo snel mogelijk mee wil in wat Rijs noemt ‘een brede marktontwikkeling’. “BPD voelt een maatschappelijke verantwoordelijkheid in de volle breedte. Op het gebied van duurzaamheid en milieu, en ook als het gaat om esthetische bijdragen aan de openbare ruimte. Ook de markt vraagt steeds nadrukkelijker om energiemaatregelen. Energiezuinigheid is een belangrijk verkooppunt en goed voor de hypothecaire financierbaarheid van koopwoningen.”

Een lastigheid in Vught is het ontbreken van een bodemwarmtepomp. “Er ligt al een gasnet en daar worden onze nieuwe woningen logischerwijs op aangesloten”, vertelt Rijs. “Maar dat is dus niet optimaal om binnen de kaders van BENG te komen. Waar we ook nog mee stoeien: onze architectuur laat zich niet ideaal combineren met zonnepanelen op het dak. Het is een lastige opgave om dat esthetisch netjes en goed te doen. Soms is een dak bovendien niet groot genoeg om voldoende hernieuwbare energie toe te voegen. We kunnen dat oplossen door een koper een zonnepaneel extern te laten plaatsen, maar dat kan problemen opleveren met de hypotheekverstrekking en ook geldende regelgeving maakt dit niet altijd mogelijk. Je ziet: de woningen zitten in een ontwikkelfase en er is veel voortschrijdend inzicht bij BPD.”

CO2-gestuurde ventilatie

Een maatregel die de energiezuinigheid hoe dan ook wél ten goede komt, is de installatie van CO2-gestuurde (automatische) ventilatie. Rijs: “Die ventilatie werkt alleen als dat nodig is, namelijk als het gehalte aan koolstofdioxide in huis te hoog dreigt te worden. Energieneutraliteit bereik je niet alleen door in en rond huizen hernieuwbare energie op te wekken, maar natuurlijk ook door zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Ook de juiste isolatie is een zeer belangrijk onderdeel van BENG.” De woningen zijn naar verwachting eind 2019 of begin 2020 gereed.

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Duurzaamheid
Energieneutraal in 3 stappen
Meer weten
Duurzaamheid
Woningen van stro in Westwaard: leem en stro als moderne bouwmaterialen
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
Column: Lof der domme mobiliteit
Meer weten