Leuk, een diverse stad. Maar niet té divers graag

Uit het laatste onderzoek van BPD ‘Thuis in mijn stad’ leren we dat diversiteit voor veel mensen de reden is om in de stad te willen wonen. Stedelingen zijn lovend over de vele mogelijkheden die de stad te bieden heeft. Op elk moment kan je iets doen en het aanbod aan activiteiten is enorm: naar de kroeg om de hoek of naar het concertgebouw. Naar het stadspark picknicken met een paar vrienden. Naar een grote concerthal; samen met vele anderen genieten van een popconcert. Of met een vriendin naar een hip kledingboetiekje of juist de een van de betaalbare ketens op de winkelstraat. En iedere week opent er wel ergens een nieuw restaurant of foodconcept. DOOR: CÁRIN ALVES, RESEARCH ANALYST

Naar alle artikelen

Lees het onderzoek Thuis in mijn stad

Blogserie 'Broodje aapverhalen over de woningmarkt': aflevering 3. Lees ook aflevering 2: Hipsters willen geen rijtjeshuis en aflevering 1: 60m2 is ruim genoeg.

Stedelingen zijn ook blij met het feit dat de stad per definitie multicultureel is. Uit de verschillende verhalen komt naar voren hoe aangenaam het is om in aanraking te komen met verschillende gezichten, geuren en smaken. Men ziet deze blootstelling aan culturele diversiteit als een verrijking van het eigen leven. Juist omdat die ervaring soms diametraal tegenover datgene staat aan wat andere familieleden uit de provincie meemaken en waarderen. Het maakt het wonen in de stad onderscheidend en 'apart'.

Innovatie en vooruitgang

Als laatste associëren stedelingen de stad met innovatie en vooruitgang. De stad wordt vaak gezien als de plek waar alles kan, waar geëxperimenteerd wordt, waar gekke (ofwel, originele) ideeën vorm krijgen. Kortom, waar men zich kan ontplooien! Door in de stad te wonen voelt het alsof we hier een deel van uitmaken, al zijn we zelf niet altijd de meest avontuurlijke en hippe types.

Plek van extremen

Op het eerste gezicht is het beeld dus heel optimistisch. De stad wordt gezien als levendig, multiculti en innovatief. Maar de nieuwe werkelijkheid is ook dat de middeninkomens, zoals gezinnen met kinderen, inmiddels massaal weer uit de stad vertrekken (zie grafiek). Vooral omdat ze hier niet de woning en het woonmilieu kunnen vinden dat ze leuk vinden én kunnen betalen. Daarmee wordt de stad gelijk weer een stuk minder interessant. Het wordt een plek van extremen. Uit de demografische prognoses wisten we al dat de toename van de groep alleenstaanden verder doorzet. En nu de middeninkomens vertrekken, wordt de stad steeds meer een plek voor de (hele) armen en de (hele) rijken. Met een groeiend leger aan tijdelijke bezoekers via Airbnb.

Polarisatie en segregatie

Boven beschreven situatie roept gevoelens op van angst over mogelijke polarisatie en segregatie. Krijgen we ook in Nederland te maken met klassenverschillen zoals we in Brazilië of India zien? Gaan we dan toch meemaken dat ergens in Amsterdam of Den Haag een high end luxe appartementencomplex pal naast een favela wordt gebouwd?

Opleuken

Niemand zit hier op te wachten, maar de angst is er wel… Daarom werken beleidsmakers hard aan het opleuken van (nu) minder interessante buurten. Door geslaagde, hippe pioniers naar deze buurten aan te trekken, wordt verwacht dat de stad leuker, diverser en beter wordt. Een prima ambitie, maar de planners moeten daarbij wel in de gaten houden dat Nederlanders graag met gelijkgestemden wonen. Prima dat de stad heel divers is, maar het eigen woonbuurtje en zeker de eigen straat mogen best wat homogener zijn samengesteld. Dit blijkt uit een ander BPD-onderzoek, over 'De ideale buurtsamenstelling'

Uitdagingen

Samen met het vasthouden van de middenklasse ligt hier dus een enorme uitdaging voor de gebiedsontwikkelaars en stadsmakers: hoe zorgen we voor een diverse stad? Waar koesteren we diversiteit en waar minder? Hoe maken we de grenzen tussen divers en minder divers wat zacht(er)? Waar mengen we volop en waar juist wat minder? De antwoord(en) op deze vragen zijn niet gemakkelijk. Maar een ding is zeker: deze uitdagingen vragen om nauwe samenwerking. Overheden, woningcorporaties en marktpartijen moeten steeds meer elkaar gaan vinden… én aanvullen. Juist op dit thema.

Bron infographic: Whooz/Experian Verhuisdata 2012-2016, bewerkt door BPD

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Bewoners centraal
Hoe betrek je bewoners bij gebiedsontwikkeling?
Meer weten
Bewoners centraal
Wonen langs de Zuid-Hollandse kennisas biedt perspectief
Meer weten
Bewoners centraal
Het gereguleerde land krijgt weer de ruimte
Meer weten