Hoe ervaren bewoners van Broekhorn hun wijk?

Papier is geduldig, net als de tekentafel. Een nieuw gebied kan met de grootste zorg en aandacht ontwikkeld zijn. Maar hoe is de praktijk? Projectdirecteur Peter van Oeveren ging terug naar een gebied dat hij heeft helpen ontwikkelen. Om te zien hoe bewoners hun nieuwe leefomgeving ervaren.

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Broekhorn is een nieuwe wijk in de gemeente Heerhugowaard. De wijk bestaat uit drie plandelen: Havenkwartier, Parkhof en Rietland, met elk een eigen identiteit. ‘We hebben deze wijk met een glimlach ontwikkeld en die willen we graag doorgeven aan de bewoners.’ Peter van Oeveren, inmiddels Projectdirecteur Regio Noord-West, was bijna van begin af aan betrokken bij de ontwikkeling van Broekhorn. We lopen met hem door de wijk, op zoek naar de glimlach van de mensen die er wonen.

Gemoedelijke sfeer

Jocelyn kocht met haar man Jeroen zo’n 5 jaar geleden een dijkwoning in het Havenkwartier. Ze verwachten hun eerste kindje. Jocelyn: ‘Ik vond het spannend, maar Jeroen zag het helemaal voor zich. Hij had de woning al ingedeeld toen hij de plannen zag en was er meteen van overtuigd dat dit een leuke wijk zou worden.’ Van hun beslissing hebben ze geen moment spijt gekregen. Ze genieten van het haventje, waar ook plekken voor campers zijn die daar enkele dagen mogen staan. ‘Meestal zijn dat gepensioneerden. Ze zitten voor hun camper of lopen een rondje door de wijk. Dat zorgt voor een gemoedelijke sfeer die aan vakantie doet denken.’ Het contact met de buurt is goed, maar niet intensief; de bewoners komen elkaar tegen op de ontmoetingspleintjes, in de speeltuin of bij de haven. ‘Verder is er een buurtapp en eens in de zomer een BBQ, steeds bij iemand in de tuin.’ 

Broekhorn
Gemoedelijke sfeer in Havenkwartier
Broekhorn
‘Het is hier heerlijk rustig wonen. Het is fijn dat je overal dichtbij zit.’

Afvalbakken voor de poepzakjes

Parkhof heeft een heel andere sfeer. Waar in Havenkwartier 25 woningen per hectare staan, zijn dat er hier slechts acht. De ruim opgezette buurt in jaren dertig stijl kent twee-onder-een-kapwoningen en villa’s. Miranda woont samen met haar gezin sinds bijna twee jaar in de wijk. ‘Het is hier heerlijk rustig wonen. Het is fijn dat je overal dichtbij zit.’ Het gezin komt uit Heerhugowaard. Toen hun verhuiswens manifest werd, hebben ze ook gekeken naar andere nieuwbouwprojecten. Maar Parkhof was favoriet, dankzij de ruime opzet. Mist ze nog voorzieningen in de wijk? ‘Nee, niet echt.’ En dan, met een lach: ‘Oh, ja toch wel. Afvalbakken om de poepzakjes van de hond in te doen!’

Ruime tuin aan het water

Rietland ligt in het meest westelijke deel van het plangebied. Dit deel kwam tot ontwikkeling toen het economisch beter ging. En dat is te zien. De architectuur is iets gedurfder. Er is gekozen voor zachte kleurstellingen, passend bij de natuurlijke sfeer van het gebied. Hier en daar zijn er eilandjes met woningen die wat extra’s hebben. Daken van riet of leisteen bijvoorbeeld. Bas bewoont samen met zijn vrouw sinds een klein jaar een vrijstaande woning. Hun kind is daar geboren. De verhuizing betekende een flinke stap: voorheen bewoonde het stel een appartement. ‘Mijn ouders wonen in dijkdorp Broek op Langedijk. Als we over de dijk fietsten zagen we de wijk liggen.’ Ook Bas is een en al lof en oogt gelukkig in zijn nieuwe woning met een ruime tuin aan het water. Een minpuntje: de watervlonders bij de woningen met een rieten kap vindt hij mooier afgewerkt. Andere kritiek heeft hij niet.

Broekhorn

Over Broekhorn

Broekhorn was een stukje niemandsland tussen Heerhugowaard en Langedijk. Het bestond tot zo’n vijftien jaar geleden uit open, agrarisch gebied, doorsneden door het Noordhollandsch kanaal. Peter: ‘Een aantrekkelijke ontwikkellocatie: Heerhugowaard ligt om de hoek. Het station, de winkels, de scholen, alles is dichtbij. Bij elkaar komen er zeshonderd woningen. Vierhonderd staan er al.’

Het gebied moest zich onderscheiden van de Woonwijk De Draai in Heerhugowaard, zodat er geen concurrentie zou ontstaan. Als eerste werd de jachthaven aangelegd, de sfeermaker van Havenkwartier. ‘Daaromheen hadden we dijkwoningen bedacht met een behoorlijke verdichting, om zo een dorpse sfeer te creëren.’ In uiterlijk onderscheiden de in rode baksteen opgetrokken woningen zich nauwelijks van de oude dijkwoningen aan de overkant van het kanaal. In vier strakke blokken van veertig woningen zijn ze gerealiseerd. ‘Met deze opzet wilden we de saamhorigheid bevorderen: het gevoel dat je met elkaar iets deelt, namelijk het wonen aan het water en het haventje.’ ‘We richtten ons vooral op gezinnen in de omgeving van Heerhugowaard die natuur, ruimte en water belangrijk vinden en bereid zijn om voor de voorzieningen de stad op te zoeken.’ Peter, tot slot: ‘We hebben deze wijk met een glimlach ontwikkeld. Je hoopt dat je die glimlach kunt doorgeven aan de bewoners: dat zij hier gelukkig worden. Als je zo om je heen kijkt en je oor te luisteren legt, dan is dat goed gelukt.’

Meer informatie over Broekhorn

Op de hoogte blijven?

Meld u aan om op de hoogte te blijven via onze digitale nieuwsbrief.

Ja, ik meld me aan

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail

Gerelateerde artikelen

Bewoners centraal
Hoofdrol voor bewoners bij herontwikkeling Energiepark Leiden
Meer weten
Bewoners centraal
Duurzaamheid die zich dagelijks bewijst
Meer weten
Bewoners centraal
De kindvriendelijke stad is toekomstbestendig
Meer weten
Bekijk alle artikelen

Bekijk alle artikelen

Kijk ook op

Wij gebruiken cookies

Onze website gebruikt kleine bestanden, cookies genaamd, waarmee wij uw online ervaring kunnen personaliseren. BPD gebruikt op deze site alleen noodzakelijke en geanonimiseerde statistische cookies. Door verder gebruik te maken van deze website of door te klikken op 'accepteren' gaat u met deze cookies akkoord.