Broodje aap: 'Hipsters willen geen rijtjeshuis'

Hipsters zijn echte trendsetters. Ze eten liefst vegetarisch en houden van vintage kleding en dito interieur, als het maar authentiek en creatief is. Want als de Hipster ergens níet mee geassocieerd wil worden, dan is het wel met mainstream, met de ‘gewone’ Nederlander. DOOR: CÁRIN ALVES, RESEARCH ANALYST BIJ BPD

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Blogserie 'Broodje aapverhalen over de woningmarkt': aflevering 2. Lees ook aflevering 1: 60m2 is ruim genoeg en aflevering 3: Leuk, een diverse stad. Maar niet té divers graag.

En die ‘gewone’ Nederlander woont in een ‘gewoon’ rijtjeshuis. Een doorzonwoning, liefst met woonkamer en tuin aan de achterkant. Bij voorkeur met drie tot vier slaapkamers. En als het even kan met een badkamer waarin een raampje open kan. Niets aparts, gewoon een ruime, praktische woning. Je zou denken: een beetje Hipster wil er nog niet dood gevonden worden!

Biologische klok

Maar schijn bedriegt. Ook Hipsters blijken uiteindelijk ‘gewone’ mensen. Ook zij hebben een kinderwens (vaak) en een biologische klok (altijd). En zodra de gezinsuitbreiding zich aandient, is er behoefte aan meer ruimte. Daarin verschillen ze niet van andere jonge ouders. Dus wordt er gezocht naar een geschikte locatie.

Grachtenpand

Liefst willen de Hipsters in de stad blijven wonen. In een statig herenhuis of karakteristiek grachtenpand. Maar dit soort woningen zijn schaars en duur. En zo kan het gebeuren dat de Hipster, die eerder zwoer bij een krap, gehorig appartement in het centrum van de stad, uiteindelijk belandt in een Vinex-wijk. 

Uitleglocaties

De cijfers tonen een indirect verband. Van de huidige bewoners van een uitleglocatie, die nu 35 tot 45 jaar oud en hoog opgeleid zijn, woonde 70 tot 80% eerder in een sterk stedelijk gebied (zie grafiek). Maar het oude karakteristieke stadscentrum wordt in de loop der tijd verruild voor de Vinex-wijk. Ruimte en afmeting winnen het van creativiteit en authenticiteit.

Binnenstedelijk bouwen?

Woonwensen zijn afhankelijk van de verschillende levensfasen van de bewoner en niet van (mode)trends. Wat betekent dit als we tot 2030 circa 1 miljoen woningen moeten bouwen om aan de woonvraag te voldoen? Uit onderzoek blijkt dat de binnenstedelijke transformatie kan worden opgerekt naar 314.000 woningen. Dat kan alleen als er extra geld ter beschikking komt en als er dichter en sneller wordt gebouwd.

De vraag is of we ons in zoveel bochten moeten wringen als het bakfietsgezin, de Hipster en zijn opvolger de Yuccie (Young Urban Creative) uiteindelijk kiezen voor meer ruimte. Is het dan niet veel belangrijker om te investeren in goede verbindingen met de buitengebieden? De gewenste ruimte te combineren met de voordelen van de stad die snel en goed bereikbaar is? 

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Bewoners centraal
Het gereguleerde land krijgt weer de ruimte
Meer weten
Betaalbaarheid
Kwaliteit toevoegen met betaalbare woningen
Meer weten
Bewoners centraal
Vijf paradoxen van co-creatie
Meer weten