Rabobank GroenHypotheek maakt wonen extra betaalbaar

Een lagere energierekening én lagere hypotheeklasten. In de wijk Nieuw Kortenoord in Wageningen trekken de eerste huizenkopers profijt van de samenwerking tussen Rabobank en BPD om duurzaam wonen extra betaalbaar te maken.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

De eerste woningen in Tuinwijk onderdeel van Nieuw Kortenoord in Wageningen zijn inmiddels opgeleverd. De nieuwe woonwijk ademt de sfeer van de knusse en gemoedelijke jaren dertig, maar dan in een eigentijdse vorm. Zo is de ambitie om in dit nieuwe stukje Wageningen duurzamer te bouwen dan wettelijk verplicht is.

"In Nieuw Kortenoord zijn bewoners minder geld kwijt voor hun energie", zegt Herbert Bosch, ontwikkelingsmanager bij BPD. "Behalve dat de woningen energiezuinig en comfortabel zijn, hebben de bewoners een veel lagere energierekening. Gemiddeld betaalt een huishouden in Nieuw Kortenoord slechts € 60 per maand. En er zijn zelfs huishoudens die geld terug krijgen aan het einde van het jaar."

Half procent rentekorting

In Tuinwijk is het gelukt de ambitieuze energieprestatienorm van maximaal 0,26 te halen, door de aanschaf van zonnepanelen, waardoor huizenkopers extra betaalbaar kunnen wonen. Zij voldoen daarmee aan de voorwaarden van de Rabobank voor een GroenHypotheek. Dat levert huizenbezitters voor de eerste rentevaste periode van tien jaar maandelijks een half procent korting op de rente op, zegt Henk Jansen, financieel adviseur bij Rabobank Vallei en Rijn. Het gaat dan om een annuïteitenhypotheek van maximaal € 100.000. Maandelijks levert dat de kopers dus geld op.

Lagere woonlasten

Duurzaam bouwen en een goede energieprestatie kan voor huizenkopers in de nieuwe wijk dus extra lonen. Aan de bewoners wordt gevraagd een bijdrage te leveren door zonnepanelen op hun dak te installeren. Jansen: "Die extra investering verdienen zij gemakkelijk terug door de lagere lasten voor de hypotheek en energie." De verwachting is dat het energiegebruik voor technische apparaten en elektrisch rijden in de komende jaren alleen maar toeneemt. Bovendien zijn duurzame woningen waardevaster en daarmee op termijn beter verkoopbaar.

Energieprestatie aanscherpen

De samenwerking tussen de Rabobank en Rabo-dochter BPD krijgt in de komende tijd een vervolg in andere nieuwbouwprojecten van BPD. Jansen: "In Tuinwijk was een beetje extra inzet nodig om onze normen voor de GroenHypotheek te halen, in andere gevallen kan daar vanaf de tekentafel rekening mee gehouden worden." Op die manier leggen Rabobank en BPD de lat voor duurzame én betaalbare woonwijken hoog. Dat is ook de reden dat de duurzaamheidskorting alleen voor een rentevaste periode van tien jaar geldt. Jansen: "Het is heel goed denkbaar dat we de voorwaarden voor de energieprestatie van woningen in die tussenliggende periode nog verder gaan aanscherpen."

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Betaalbaarheid
Kwaliteit toevoegen met betaalbare woningen
Meer weten
Betaalbaarheid
'Liberaal woonbeleid leidt onbedoeld tot gentrificatie en explosieve toename buy-to-let'
Meer weten
Betaalbaarheid
Grote invloed parkeernormen op betaalbaarheid woningen
Meer weten